Natuurtuin 't Loo

Ontmoetingscentrum De Wingerd

Ontmoetingscentrum De Wingerd.

Ontmoetingscentrum De Wingerd is een plek waar de vrijwilligers elkaar ontmoeten, waar je cursussen kunt volgen over natuur en ecologisch leven. Er zijn voorzieningen zoals een ruime keuken voor groepen, een minder validen toilet en opslag.

Samen met het Bergeijkse bedrijfsleven en de gemeente hebben vrijwilligers dit centrum met eigen handen neergezet.

 

Duurzaam

Het gebouw is niet alleen mooi, het is ook duurzaam gebouwd. De buitenkant is afgewerkt met duurzaam lariks, de binnenmuren van leem zorgen voor een aangenaam klimaat, de isolatie bestaat uit vlas. Achter het gebouw ligt een helofytenfilter die het keuken- en toiletwater filtert.

Energie en verwarming van het ontmoetingscentrum worden voor een groot deel opgewekt door een slim lucht/warmtepompsysteem en zonnepanelen op het dak van de bijenhal.

 

Gebouwd door vrijwilligers

Op 1 april 2013 zijn vrijwilligers gestart om het oude gebouw om te toveren tot een nieuw paviljoen. Daarbij kregen ze de hulp van een aantal vakmensen uit de omgeving die zich spontaan hadden aangemeld. De bouw duurde een jaar.

 

Ecologie

In alle opzichte was het een project waarin het ging om ecologie. Om samen leven en samen te werken, niet alleen met de beestjes en de plantjes, maar veel meer nog van de mensen onder elkaar. Passanten en bezoekers zagen in 2013 in Natuurtuin ’t Loo een wonderlijk schouwspel. Mannen en vrouwen op het dak bezig leien te timmeren, anderen op de begane grond aan het sjouwen, verven of te zagen. Het leek op een mierenhoop, waarin een buitenstaander niet in staat is de ‘logistics’ herkennen die voor de mieren vanzelfsprekend is.

Meer over de bouw>

Gesponsord door de lokale gemeenschap

Mentale en materiële steun van de Bergeijkse gemeenschap, de gemeente, donateurs en enthousiaste mensen uit het Bergeijkse bedrijfsleven maakte Ontmoetingscentrum De Wingerd mogelijk. Het is een nieuw onderkomen voor de vrijwilligers van de tuin en voor het werk van de verenigingen die de basis hebben gelegd voor de natuurtuin.

 

Groen Bergeijk

Ontmoetingcentrum De Wingerd ligt in Natuurtuin ’t Loo. Een omgeving waarin je volop kunt genieten van planten en dieren. Bovendien inspireert de tuin je om zo ecologisch mogelijk te leven. Daarom is Natuurtuin ’t Loo een van de mooie plekken in een groen Bergeijk.