Natuurtuin 't Loo

Bijen

Bij op appelbloesem in de natuurtuin

Vanaf de oertijd zijn de bijen onmisbare schakels in het leven van planten en dieren, en uiteindelijk ook in dat van mensen. De bijenvolken zijn een leerschool in ecologie die we steeds dieper proberen te doorgronden en waar we bezoekers deelgenoot van maken. De bijen zijn graadmeters voor een gezond milieu. In deze tijd worden de bijen door veel gevaren bedreigd en vreest men voor een grote ramp voor het voortbestaan en daarmede voor hun onmisbare functie in de voedselketen van bijen.

 

icoon bijenkast Bijenhal

Bij de rondleidingen door de tuin hoort als vast onderdeel een bezoek aan de bijenhal, die omringd wordt door bijenplanten. In een oude boomstam leeft een bijenvolk nog zoals in de oertijd. In een opengewerkte bijenkast kun je een kijkje in het binnenste van een bijenvolk.

De bijenhal bestaat helemaal uit hergebruikt materiaal en is door vrijwilligers gebouwd. Op het dak liggen de zonnepanelen van de natuurtuin. De bijenhal biedt ruimte aan ruim vijftien bijenkasten voor imkers die thuis geen ruimte hebben. De bijenhal biedt een levendige praktijkomgeving voor nieuwe imkers. De bijenwassmelter maakt met zonnewarmte van de oude raten nieuwe zuivere bijenwas. De honing die de imkers hier slingeren kun je in Ontmoetingcentrum De Wingerd kopen. Loop ook eens door het romantische wilgenpad achter de bijenhal. Je kunt op de Eco Natuurmarkt in juni zien wat mandenvlechters van de wilgentenen maken.

In Ontmoetingscentrum De Wingerd kunnen mensen honing kopen die door de bijen verzameld is op de bloemen in en rond de Natuurtuin. Op de speciale bijenkijkdag laten we mensen van dichtbij kennis maken met het gecompliceerde en kwetsbare evenwicht in een bijenvolk.

Bijenhal