Natuurtuin 't Loo

Ecologisch tuinieren

Piet plant kool

De ecologische omgeving van insecten, vogels en planten is een belangrijke voorwaarde om ecologisch te kunnen tuinieren.

 

icoon bietje Moestuin

De ecologische moestuin  laat zien hoe je op basis van zelfgemaakte compost en met wisselteelt groenten kunt telen. We telen ook in dit deel van de tuin zonder gifstoffen en zonder kunstmest. Je ziet de bekende soorten: bonen, aardappels, wortelen, courgettes, sla en kolen. En je kunt zien welke gewassen we combineren omdat ze elkaar beschermen tegen aantasting. Er staan ook groenten die we eigenlijk een beetje vergeten zijn.  De vrijwilligers starten in februari al met zaaien. En we vieren de start van het nieuwe tuinjaar tijdens de  Opening van het tuinseizoen*.

 

icoon fruitboom Fruittuin

Verspreid in de natuurtuin vind je zacht fruit zoals frambozen, bramen en bessen in vele soorten. Daarnaast staan er half-hoogstam en hoogstam fruitbomen met verschillende soorten appels en peren. Ze zorgen voor fruit voor onszelf, maar ook voor vogels, vleermuizen en knaagdieren. Van de fruitoogst maken we jam die je bij kunt ons kopen. Tijdens het Oogstfeest komt de mobiele appelpers en maken we vers appelsap.

 

icoon takje Kruidentuin

Je vindt op meerdere plekken kruiden in de natuurtuin.  In de geneeskrachtige kruidentuin vind je planten die van oudsher voor verzorging en genezing gebruikt worden. In de keukenkruidentuin staan vooral smaakmakers om mee te koken of thee te zetten. In de buurt van Ontmoetingscentrum De Wingerd staat een handige kruidenspiraal.

 

Opening tuinseizoen

Verkoop van planten: omdat in de omgeving van Bergeijk geen biologisch gekweekte groente- en kruidenplanten te verkrijgen zijn, worden deze elk jaar in april te koop aangeboden tijdens de Opening Tuinseizoen.

Verkoop van spitskool en bloemkool

Opening Tuinseizoen
Plantjesmarkt voor biologisch gekweekte planten. Elk jaar in april in Natuurtuin ’t Loo in Bergeijk

Lees meer

Biologische composthoek in de natuurtuin

Ecologisch moestuinieren
Op de site van Velt.be vind je veel informatie en inspiratie om zelf zelf ecologisch te tuinieren.

Lees meer

Jonge bieslook plantjes

Samen tuinieren
Op donderdagochtend werkt de Tuinwerkgroep aan de ecologische moestuin. Deze gezellige groep onderhoudt de tuin en deelt kennis met elkaar over biologisch tuinieren.