Natuurtuin 't Loo

Smeersels

Of ik geen  middeltje wist voor een vervelende huidkwaal… Mijn moeder zou gezegd hebben: “Smeer er maar wat uierzalf aan.” Uierzalf. Een middel dat in mijn kindertijd, in mijn verbeelding dan toch, overal voor werd gebruikt en we van een boer uit de buurt gekregen. Nu is er een enorme keus aan smeersels, ook alternatieve, voor een geïrriteerde of prikkelende huid. Calendula (Goudsbloem) is bijvoorbeeld een veel gebruikt alternatief middel. Ik ben vertrouwd met Cardiflor van VSM. Het bleek echter de vervelende kwaal erger te maken. Reden voor mij om me eens te verdiepen in de samenstelling van verschillende smeersels.

Wat bleek? Je moet een bijsluiter wel lezen, ook bij zalfjes, want wat daar niet in verwerkt  wordt! Ik beperk me nu slechts tot het door mij gebruikte middel, ook omdat het, (toevallig?) past bij mijn vrijwilligerswerk in de Natuurtuin.

Blaasjeswingerd

De wetenschappelijk naam: Cardiospermum Halicacabum, bekend als Blaasjeswingerd, van de plantenfamilie Sapindacea (Zeepboom). Een klimplant uit tropische gebieden, naar onze streken gehaald als sierplant door ene Fuchs in 1543. Van Carl van Linne kreeg het in 1731 zijn naam Cardiospermum, wat hartvormig zaad betekent. De zaden zijn groot en donker met  een hartvormige witte vlek en bevinden zich in een ballonachtig zakje, daarom ook wel Ballonplant, of nog mooier Liefde in een tasje genoemd. De plant kreeg ook nog namen als Hartzaad en Wondererwt. Het is een klimplant met kleine witte bloemen en kan wel 2 tot 3 meter hoog worden.

Geneeskrachtig en eetbaar

Wilmar Schwabe testte de geneeskracht  van de plant, en werd het in de homeopathie verwerkt als een ontstekingsremmend en pijnstillend middel. De oorspronkelijke bewoners van het Amazonegebied dragen armbanden van de mooie zaden als bescherming tegen slangenbeten, de saponinerijke vruchten worden ook als zeep gebruikt. Het zou ook een kruid zijn voor behandeling van rugklachten en artritis, en gezien de leeftijd en werkzaamheden van de vrijwilligers in onze tuin, misschien de moeite waard wat van die “liefdeszaadjes” te zaaien. Een eetbaar soepje van de bladeren is namelijk ook mogelijk, en de kookgroep van de Natuurtuin is vast bereid om dat uit te proberen.

Leen Verhoeven, mei 2017

Blaasjeswingerd

Blaasjeswingerd
Cardiospermum halicacabum. Bron: https://www.flickr.com/photos/55307748@N00/1247099463

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de volgende rekensom af. * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.