Natuurtuin ’t Loo

Oogstfeest: Verzamelen en Bewaren
Zondag 29 september 2019

Het Oogstfeest staat in het teken van Verzamelen en Bewaren. Een bezoek is dan ook meer dan de moeite waard. De Sappers komt om je fruit en groente te persen.

Geniet van dit filmpje, gemaakt door KempenTV.

Met de Sappers maak je heerlijk sap van appels, peren, kleinfruit en groente

Tijdens ons Oogstfeest kun je je appels en ander fruit laten persen tot een heerlijke puur sap zodat je er de hele winter nog van kunt genieten. Daarvoor komt de Sappers naar Natuurtuin ’t Loo. De Sappers is een grote mobiele persmachine en indrukwekkend om te zien werken. Deze Sappers kan ook groente en kleinfruit persen, dus maak je eigen unieke mix van je oogst! Wat dacht je van appel-rabarbersap, appel-kersen of misschien wel appel-bietjes.

De Sappers komen weer naar Natuurtuin ’t Loo tijdens het Oogstfeest op zondag 29 september 2019

Het hele jaar heb je gezaaid en gewroed en je tuin verzorgd en dan komt in het najaar de tijd om te genieten van de oogst. Om langer van je oogst te kunnen genieten kun je er allerlei lekkere producten mee maken.

De vrijwilligers van Natuurtuin ’t Loo en de Velttuin in Valkenswaard hebben ook het hele jaar hard gewerkt in beide tuinen en er is van alles geoogst.

We zijn al de hele zomer bezig om allerlei lekkers te maken. Dat kan tijdens het oogstfeest natuurlijk allemaal geproefd worden en je kunt het ook kopen. We hebben zuurkool, jam, likeur, honing, appelsap en nog veel meer. Er zijn ook enkele plantjes uit eigen tuinen voor de verkoop. Kom kijken en proeven!

Heb je zelf een overvloed aan appels, peren of ander fruit en groente? Dan kun je dat deze dag laten persen door de Sappers die bij ons op bezoek zijn. Een heel leuk bedrijfje met de eerste mobiele vacuümpers van Nederland, waardoor je nog lekkerder sap krijgt. Kijk maar eens op hun site www.desappers.nl, waar je je ook kunt aanmelden.

Om je eigen sap te kunnen laten persen heb je minimaal 75 kg fruit nodig. Meestal worden er appels en peren gebruikt, maar ook van stoofperen, bessen, druiven, kersen (ontpit), wortels, bietjes kun je lekker en speciaal sap maken. Er is van alles mogelijk, neem vooral even contact op met de Sappers, zij hebben veel ervaring met lekkere mengsels en geven je graag advies. Alles wordt verpakt in een saptap van 5 liter of 3 liter. Kijk voor de prijzen op www.desappers.nl/prijzen/

“Happy hour”

Misschien kun je geen 75 kg fruit verzamelen van je eigen boom? Niet getreurd: tijdens Happy Hour  van 14 uur – 15 uur kun je toch meedoen als je minimaal 25 kg meeneemt (ongeveer een wasmand vol met appels). Je oogst wordt dan samen met het fruit van andere inschrijvers geperst (dus wel even aanmelden van te voren).

Naast een bezoekje aan de appelpers, het is echt prachtig om te zien hoe deze werkt, kun je ook een rondwandeling maken door onze mooie Natuurtuin. Er staan nog veel bloemen in bloei en de bijen zijn nog druk. Op het gezellige terras kun je genieten van allerlei lekkers, gemaakt door de kookgroep.

Als je fruit nu eerder dan 29 september rijp is, kun je je ook bij de Sappers aanmelden. Ze komen op 8 september naar het Kempenmuseum de Acht Zaligheden tijdens de open monumentendag.

Waar: Natuurtuin ’t Loo
Wanneer: 29 september 12 -17 uur
Happy hour: 14 -15 uur (wel aanmelden)
Aanmelden: www.desappers.nl
Info: veltbergeijk@gmail.com

LET OP!

De appelpers zit vol. Het is niet meer mogelijk om je aan te melden.

Genieten van de tuin

Uiteraard hoef je niet te wachten met genieten. Loop eens door de tuin, bekijk de bijenhal of zie hoe de wilde planten zich voorbereiden op de winter. En je kunt natuurlijk ook soep en een broodje eten. Gemaakt door onze vrijwilligers.

Boekje 'Lang leve de oogst' inkijken of bestellen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Maak de volgende rekensom af. * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.