Natuurtuin 't Loo

24 september 2023: Oogstfeest

12.00 – 17.00 uur. Natuurtuin ’t Loo, Bergeijk
appelmaan

Een oogstfeest is van oudsher een dankfeest voor de oogst. En wat zijn we dit jaar blij met de overvloedige oogst. De Oogstmaan, de volle maan op 29 september, geeft je voldoende licht om je laatste oogst ook s nachts nog binnen te halen. In oude tradities is deze oogstmaan verbonden met de appelboom. De appelboom staat symbool voor vruchtbaarheid en onsterfelijkheid. We hopen dus ook volgend jaar weer op een mooie oogst. Reden genoeg om appels centraal te stellen op ons oogstfeest.

Lekkernijen proeven

Appelsap, appelgebak, mosterdsoep met appel… de vrijwilligers van de Natuurtuin t Loo in Bergeijk én de vrijwilligers van de VELT-tuin in Valkenswaard hebben ook dit jaar weer allerlei lekkers gemaakt. Kom genieten van een kopje koffie of thee met gebak. Je kunt ter plekke proeven en potjes met bijvoorbeeld jam, honing of siroopjes kopen.

.

Appelpers

Heb je zelf een overvloed aan appels, peren of ander fruit en groente? Dan kun je je fruit deze dag laten persen door de mobiele appelpers “Sappers”. Deze appelpers perst niet alleen je fruit, het sap wordt ook meteen gepasteuriseerd en vacuüm verpakt. De verpakking is een saptap van 5 liter of 3 liter. Als je gebruik wilt maken van deze pers moet je je van te voren aanmelden bij www.desappers.nl.

 

Stel je eigen fruit- en groentemix samen

Om je eigen sap te kunnen laten persen heb je minimaal 75 kg fruit nodig. Meestal worden er appels en peren gebruikt, maar ook van stoofperen, bessen, druiven, kersen (ontpit), wortels, bietjes kun je lekker en speciaal sap maken. Er is van alles mogelijk.

Je kunt contact opnemen met de Sappers, zij hebben veel ervaring met lekkere mengsels en geven je graag advies.

‘Happy hour’

Misschien kun je zelf geen 75 kg fruit en verzamelen? Niet getreurd: tijdens Happy Hour van 14 uur – 15 uur kun je tóch meedoen als je minimaal 10 kg meeneemt. Je oogst wordt dan samen met het fruit van andere deelnemers geperst.

Samenvattend:

Appelpersen: +/- 9 -17 uur

Happy hour: 14 -15 uur

Let op: Aanmelden voor de Sappers is verplicht op www.sappers.nl, je krijgt dan een tijd toegewezen voor jou persmoment.