Natuurtuin ’t Loo

Het tuinjaar 2017

Verschillende soorten nestkasten

1 januari: nestkasten
Je vindt in Natuurtuin ’t Loo veel voorbeelden van nestkasten voor vogels. Niet alle vogels zoeken immers dezelfde huisvesting. Je kunt in je eigen tuin verschillende nestkasten ophangen zodat je meer soorten vogels aantrekt.
Het jaar in de natuurtuin begon helaas niet zo goed. Tijdens oudejaarsnacht zijn er 5 nestkasten vernield door vuurwerk. De vrijwilligers hebben inmiddels nieuwe kasten gemaakt.
Nestkasten bouwen kun ook je zelf. Hoe je dat doet kun je lezen op de site van de Vogelbescherming.

20 januari: wijn proeven
Een leuke groep genoot van een wijnproeverij in ontmoetingscentrum De Wingerd. Een avond met lekkere wijnen met achtergrondinformatie zoals alleen Bart die kan geven. De aanwezigen kozen wijnen voor henzelf, maar ook voor de Natuurtuin. We maakten een keuze voor een biologisch rode en een biologische witte wijn die we tijdens activiteiten schenken.

22 januari: nieuwjaarsreceptie
Nieuwjaarsreceptie vrijwilligers en sponsors. Een gemoedelijke bijeenkomst waarbij we onze sponsors nog eens hartelijk bedanken voor hun financiële bijdragen en de vrijwilligers voor hun inzet in de tuin.

Kookgroep ‘Samen koken’

Elke tweede vrijdagmiddag van de maand komt de kookgroep bij elkaar. Een gezellige club met dit jaar 19 vrijwilligers! De ene keer bakten ze naanbrood, maakten ze bouillonpasta, de andere keer verwerkten ze oogst in de vriezer, deden de voorbereidingen voor lunchgerechten of voor een aankomende activiteit. De kookgroep kookt volgens de principes van Velt.

Lees meer

27 januari: wintervogeltelling
Wintervogeltelling met groep 8 van basisschool St.Bernardus

3 februari: Vegetarische kookcursus
De start van de vegetarische kookcursus. In drie lessen op vrijdagavond koken cursisten met ingrediënten die zoveel mogelijk uit een moestuin komen. Daarna is het genieten van een gezellig diner met zijn allen. Er was ruime belangstelling: de cursus zat vol. Reden om in het najaar kookcursus te herhalen. De cursus wordt georganiseerd door de kookgroep en verzorgd door Barbara Creemers van Velt.

Nieuw deel in Natuurtuin ’t Loo: het Broekbos

Het Broekbos is eindelijk klaar. Het beplanten met boompjes lukt aanvankelijk niet door de hoge waterstand.

atuurtuin Rietveld poortontwerp

De Stijl

Bergeijk staat dit jaar in het teken van ”100 jaar De Stijl in Nederland”. Met het historisch erfgoed van Rietveld is Bergeijk een belangrijke plek waar een aantal objecten van hem te zien zijn. Door vrijwilligers van de natuurtuin zijn er leuke ideeën en initiatieven ontstaan om ook in de natuurtuin “De Stijl in Bergeijk” accenten te geven. De entree was tijdelijk aangepast, er was een levend schilderij, een bijenkast in aangepaste kleuren en de productie van ‘De Stijl-nestkastjes’. Lees meer

14 februari: lezing
Lezing Vogelvriendelijk Tuinieren door Claudia Stoldt. Georganiseerd door IVN.

ramen bijenkast

17 februari: Cursus Bijenhouden
De bijenhoudersvereniging startte in 2016 al met de voorbereidingen voor de komst van de cursisten. Vrijwilliger Fred van Hoof maakte 11 bijenkasten en Henk Heijmans kweekte de bijen om die kasten te kunnen bevolken. Hiermee konden de nieuwe cursisten theorie in praktijk brengen. Er was volop belangstelling voor de cursus, met eigenlijk 20 beschikbare plaatsen, hebben 22 mensen dit jaar geleerd hoe bijen te houden. De cursus bestond uit zes theorielessen, 11 praktijklessen en een afsluitend examen. En in 2018 kunnen de deelnemers rekenen op nazorg en hulp van de imkers van Natuurtuin ’t Loo

Knuppelbrug

De knuppelbrug over het Broekbos is fantastisch mooi geworden!

3 en 4 maart: landelijke sterrenkijkdagen
Landelijke Sterrenkijkdagen. Kinderen konden in Natuurtuin ’t Loo door een grote sterrenkijker kijken en leren over de sterren. Verzorgd door vrijwilliger Albert Klomp. Lees meer

7 en 15 maart : workshop klaprozen maken van keramiek
In het kader van het Jaar van De Stijl in Bergeijk organiseren we een workshop Klaprozen maken van klei onder leiding van Joseph van den Enden. De klaprozen krijgen straks een plek in het bloemen schilderij in de stijl van De Stijl. Er waren 22 deelnemers voor deze workshop!

Ontmoetingscentrum De Wingerd.

13 maart: nominatie voor Brabantse Stijprijs
Ontmoetingscentrum De Wingerd is genomineerd Brabantse Stijlprijs 2017. De spanning zal vanaf dit moment oplopen. Gaan we de prijs winnen?

Kinderen planten bomen

22 maart: nationale boomfeestdag 2017

20 Leerlingen van groep 8 van de Bernardusschool vierde boomfeestdag in Natuurtuin ’t Loo. Het was een bijzondere boomfeestdag want het was de 60e keer dat dit gevierd werd. Er werden wilgen geplant en een groot aantal struikjes. Omdat dit in een verdiept gedeelte van de tuin moest gebeuren was het hier een beetje modderig. Lees meer>

Jury Stijlprijs in De Wingerd

23 maart: jury op bezoek

De jury van De Brabantse Stijlprijs was op donderdag 23 maart op bezoek bij Natuurtuin ’t Loo. Op dat moment zijn we nog steeds in de race voor de prijs met ons ontmoetingscentrum De Wingerd. Een prachtig voorbeeld van wat participatie kan opleveren. Het resultaat… een van de mooiste plekjes van Brabant!
Als de jury positief is komen we op de shortlist. En dan mag het publiek stemmen… Lees meer

Vergaderingen en bijeenkomsten

Het ontmoetingscentrum De Wingerd biedt ruimte voor de verenigingen om te vergaderen. Met regelmaat zijn er bestuursvergaderingen, jaarvergaderingen en overleggen van werkgroepen. Uiteraard vieren we hier ook onze feestjes zoals de nieuwjaarsbijeenkomst en de afsluiting van het tuinseizoen.

Het bestuur ontvangt de nominatie als finalst van de Brabantse Stijlprijs

12 april: gekozen tot finalist voor de Brabantse Stijlprijs!

De Wingerd finalist voor Brabantse Stijlprijs 2017
Ontmoetingscentrum De Wingerd van Natuurtuin ‘t Loo is één van de vijf finalisten voor de Brabantse Stijlprijs 2017.
Gedeputeerde Erik van Merrienboer verraste het bestuur van de Natuurtuin in de vroege ochtend van 12 april met het nieuws. Lees meer

6 april: in memoriam Henk en José Jonk

Een verdrietige dag. Henk Jonk is overleden. Hij was één van de mensen die aan de wieg stonden van Natuurtuin ’t Loo en die er sindsdien altijd bij betrokken is gebleven. Henk is na een heel korte ziekteperiode overleden. In september 2016 overleed zijn vrouw José. Ze waren ze actief betrokken bij de natuurtuin. Het bestuur en de vrijwilligers missen hen beide.

Leen Verhoeven

Column van Leen Verhoeven

Sinds jaar en dag schrijft Leen Verhoeven over allerlei wetenswaardigheden van planten. Dit jaar hebben we een groot aantal van die de columns bij elkaar gezet op de website. Zo kan iedereen ze weer eens teruglezen. Lees meer

23 april: Opening tuinseizoen

We openden het tuinseizoen met de ruil en verkoop van biologische moestuinplanten en kruiden. Er was volop gelegenheid de tuin te bekijken, een groep volgde de rondleiding en de bijenhal werd druk bezocht. Lees meer

18 mei: waardering van de gemeente Bergeijk

De winnaar van de Brabantse Stijlprijs werden we helaas niet. Toch waren wij en ook de gemeente Bergeijk dolblij met onze finaleplaats. “Ontmoetingscentrum De WIngerd is voor ons van onschatbare waarde en voor de gemeente is Natuurtuin ’t Loo goud waard.” Vandaar de gouden bloemen in het bloemstuk dat de burgemeester persoonlijk kwam brengen.

Rabobank prijs

19 mei: Rabobank Clubkas Campagne
Nog meer moois. We mochten een cheque ontvangen van de Rabobank van 565,60 euro!
Iedereen bedankt die op ons gestemd heeft in deze campagne. Zonder jullie was dit niet gelukt!

kinderen kijken naar de honing die gezeefd wordt

28 mei: Bijenkijkdag.

De bijenhoudersvereniging gaf een rondleiding in de bijenhal en je kon honing slingeren. Ondanks het slechte jaar voor de bijen had imker Jan Vingerhoets gezorgd voor honingraten zodat je kon zien hoe je de honing uit de raten krijgt. Liefhebbers kunnen in Natuurtuin ’t Loo meestal wel een potje honing kopen van onze imkers.
Lees meer>

Ik tuinier met respect voor mens en dier

4 juni: Velt Eco Tuindagen.

Vereniging Velt organiseert jaarlijks open tuindagen in België en Nederland. Uiteraard is dan ook Natuurtuin ’t Loo te bezoeken. Dit jaar stond de dag in het teken van tuinieren zonder gif. Met een lezing waarin je handige tips kon krijgen voor pesticidevrij tuinieren. Het is mogelijk! Lees meer

Op 30 april gaf Velt in de Natuurtuin voorlichting over de campagne 2020 Pesticidevrij aan deelnemers van de open tuindagen.

Rondleidingen

Natuurtuin ’t Loo heeft in de maanden mei, juni, juli, augustus en september 21 keer een rondleiding gegeven in de natuurtuin op zondagmiddag. Onze vrijwilligers hebben 350 deelnemers achtergrondgegeven over de tuin, ecologisch leven, planten en dieren.

Voor groepen is er 18 keer een rondleiding op maat verzorgd. Hier hebben 255 mensen aan deelgenomen. Onze vrijwilligster Trudy heeft deze activiteiten gecoördineerd.

Lees meer

Onderhoud in de tuin

Een flinke tuinwerkgroep onderhoud Natuurtuin ’t Loo. Elke donderdagochtend zijn zij aanwezig in de tuin. Lees verder over onze vrijwilligers.

Het houten platvorm met de uitkijkpost bij de paddenpoel is vervangen door een verhoging met zand en stenen. Hierdoor is het nu weer veilig genieten.

De schuur is afgewerkt met Douglasplanken en er is zelfs een extra bergplaats met afdak achter gemaakt.

De nieuwe informatiebordjes zijn nu allemaal geplaatst.

De knuppelbrug  is beveiligd tegen de gladheid door kuikengaas.

De versleten palen van de omheining van de  Wilde Plantentuin worden  vervangen door  nieuwe kastanjepalen.

25 juni: Eco Natuurmarkt.

Ons grootste event trok dit jaar ca 1500 bezoekers. De Stella Lux, de auto op zonneenergie van de TU Eindhoven stal de show. Dit winnende prototype is dit jaar alweer opgevolgd door een nog betere versie waarmee het solar team alweer de World Solar Challenge wonnen. De techniek wordt steeds beter!

Met ruim 20 kraamhouders, muziek, dans en lekkere vegetarische hapjes was het weer een heerlijke en gezellige dag voor iedereen. Kijk hier voor een sfeerimpressie.

6 augustus: Nationale  Dagvlindertelling.

De Vlinderstichting verzamelt tijdens de Tuinvlindertelling gegevens om te kijken hoe het met onze natuur is en om de vlinders beter te kunnen beschermen.

Lees meer

26  augustus: nachtvlindernacht.
Ook in Natuurtuin ’t Loo was het De Nationale NachtvlinderNacht. Met speciale lampen kun je nachtvlinders ontdekken en verzamelen we in samen in het hele land gegevens over nachtvlinders. Lees meer

7 september: uitstapje voor de vrijwilligers van de Natuurtuin.
29 vrijwilligers hebben een dag samen genoten. Bij terugkomst in de Natuurtuin had de kookgroep gezorgd voor een lekker maaltje. Lees meer

Kinderen bij een van de opdrachten in de wilde plantentuin

Educatie

Natuurtuin ’t Loo wil kinderen leren kijken naar de vele wonderen in
de natuur en hen bewust maken dat in de natuur alles samenhangt. Ieder leven is daardoor heel belangrijk. Daarom bieden we speciale rondleidingen voor kinderen van de basisscholen in Bergeijk. De gemeente Bergeijk ondersteunt dit initiatief.

De educatiegroep bestaat uit zes enthousiaste vrijwilligers. Zij zorgen voor het kabouterpad waar kinderen per seizoen natuur kunnen ontdekken. Rondom verschillende thema’s organiseren we rondleidingen in de tuin.

De Natuurtuin doet ook mee aan nationaal georganiseerde activiteiten zoals de vogelwintertelling, boomfeestdag, vlindertelling en dierendag.

 

Publiciteit

De pr werkgroep heeft in 2017 de handen uit de mouwen gestoken. Zo is deze website vernieuwd, is de nieuwsbrief goed opgezet in Mailchimp en hebben ze Facebook goed gebruikt. Daarnaast is de lokale media veelvuldig ingezet voor artikelen en aankondigingen van de activiteiten die in Natuurtuin ’t Loo plaatsvonden. En er is een nieuwe folder voor bezoekers gemaakt. Er wordt een groeiend aantal mensen bereikt.

7 oktober:  Oogstfeest.

Het was een klein feestje. Op twee van de drie factoren hadden we geen invloed: het weer en het weer. Het was de eerste echt koude en natte dag van oktober, niet echt een uitnodiging om buiten te zijn. Het koude weer in het begin van het jaar, een late vorst, leverde een mislukte appel- en perenoogst op. Om die reden was er te weinig aanbod om de appelpers te laten komen. De appels die er wel waren zijn naar België gebracht. En kennelijk is een zaterdag voor de meeste mensen ook te druk. Maar we hadden nog meer oogst: kastanjes, soepjes, jam, pesto en verschillende soorten zuurkool. Was het toch nog een fijne proeverij! Lees meer

20  oktober: vegetarische kookcursus 2

We boden voor de tweede keer dit jaar een korte vegetarische kookcursus aan. En ook nu weer was er veel belangstelling. De mensen op de wachtlijst kunnen weer deelnemen aan de cursus die in het voorjaar van 2018 is gepland. Lees meer

3-11 november: Week van de duurzaamheid Bergeijk

De vrijwilligers van Natuurtuin ’t Loo zijn heel actief geweest. De kookgroep heeft biologische hapjes en verse kruidenthee rond gedeeld op het gemeentehuis voor ruim 70 ambtenaren. De door de gemeente gesponsorde vegetarische kookworkshop op woensdagmiddag was overschreven. Er hebben 20 mensen deelgenomen.

De bijenvereniging heeft een lezing verzorgd.

Schoonmaakteam

Minimaal een keer per maand wordt het ontmoetingscentrum De Wingerd van boven tot onder gepoetst. Maar tussendoor is er elke week wel iemand die de zorg voor het gebouw op zich neemt. We zijn dit team heel erg dankbaar dat ze De Wingerd zo leefbaar houden!

Workshop en Zomer BBQ

De kookgroep werd dit jaar beloond met een workshop zalf maken met bloemen, verzorgd door de Velt-vrijwilligers van de Kruidentuin uit Gemert. Samen met het team uit Gemert heeft de kookgroep genoten van een gezellige vegetarische zomer BBQ. Een verdiende beloning voor beide teams na alle inspanningen in het afgelopen jaar. Voor alle events, lunches of andere bijeenkomsten zorgde de kookgroep voor vegetarische catering. Chapeau!

Recepten voor een vegetarische BBQ vind je hier.

20 november: lezing

Velt stelde hun laatste bijeenkomst van het jaar in het kader van paddenstoelen kweken met een lezing van Lian Breemaat.

10 december: wereld lichtjesdag
Net als in 2016 stelden de Natuurtuin en De Wingerd ter beschikking voor de Wereld Lichtjesdag. Een dag waarop mensen samen overleden kinderen herdenken. De Natuurtuin was dit jaar extra sfeervol met de combinatie lichtjes en sneeuw. Het was een indrukwekkende bijeenkomst en we hopen dat we met onze plek hebben bijgedragen aan een mooie herinnering.

Diploma uitreiking cursus imker 2017

14 december: diploma uitreiking cursus bijenhouden
Vanaf vandaag is de regio 22 imkers rijker! De cursisten hebben een heel seizoen theorielessen en praktijklessen gevolgd over het houden van bijen. Iedereen heeft het examen gehaald en de diploma’s zijn met plezier uitgereikt door Marie van Iersel en Frank Wilmink van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging en Stef Luijten, wethouder van de gemeente Bergeijk. Lees meer over deze succesvolle cursus.

Colofon

Redactie:
Stans van Dongen, Riny Kersten, Jos van den Putte, Herma Godschalk, Franca van Ham

Foto’s:
Stans van Dongen, Franca van Ham, Riny Kersten

Iconen:
The Noun Project, Gan Khoo Lay, Adnen Kadri

Logo Velt
logo IVN
logo NBV