Project doorontwikkeling Natuurtuin ‘t Loo

Natuurtuin 't Loo in Bergeijk:
De tuin is een waardevolle habitat voor verschillende soortsen planten en dieren en biedt een ontspannen en natuurlijke tuinervaring aan de bezoeker.

Belangrijke kenmerken zijn inheemse planten, veel insecten en vogels, biodiversiteit, natuurlijke vormen en structuren, milieuvriendelijk beheer en waterefficiëntie.

Natuurtuin ’t Loo in Bergeijk is opgericht in 2000 op initiatief van drie verenigingen: IVN Bergeijk-Eersel, Velt Bergeijk-Eersel en de Bijenhoudersvereniging.

De doelstelling van de tuin is het zichtbaar maken van de ecologische samenhang tussen mens en natuur, ten dienste van natuureducatie. De tuin en het gebouw staan ter beschikking van de verenigingen die hier activiteiten organiseren voor natuureducatie.

De tuin is sinds 2000 volledig ontwikkeld, beheerd en onderhouden door vrijwilligers. Tot op heden is het gelukt om een mooie plek te maken en het gebouw en de tuin te onderhouden. Dit met ondersteuning van de gemeente Bergeijk, diverse bedrijven en donateurs.

Exploitatie wordt lastig om vol te houden

Natuurtuin ’t Loo heeft een goede reputatie opgebouwd en haar waarde bewezen maar dreigt nu langzaamaan stil te vallen. Er is een vaste groep enthousiaste vrijwilligers waarvan de leeftijd echter wel stijgende is. Nieuwe aanwas van vrijwilligers voor het onderhoud van het gebouw en de tuin is er mondjesmaat en zeker niet voldoende voor de komende tien jaar.

Als er niets gebeurt, kan Stichting Natuurtuin ’t Loo uiteindelijk niet meer zorgen voor de exploitatie van het gebouw en het terrein. Dit willen we voorkomen.

Visie voor de toekomst

In dit project gaan we onderzoeken waar we als Stichting Natuurtuin ‘t Loo over 10 jaar willen staan. De vraag die we onszelf stellen: Wat moet Natuurtuin ’t Loo en de 3 deelnemende verenigingen oppakken om het voortbestaan van de Natuurtuin te verzekeren?

Uitgangspunt is dat de drie verenigingen actief betrokken willen zijn bij de Natuurtuin. De verenigingen willen zich kunnen concentreren op hun eigen doelstellingen. Daarvoor is de continuïteit van de natuurtuin als voorziening belangrijk. Een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, inspireren en kennis kunnen delen. En waar je met plezier naar toe kunt om te genieten van een ecologische tuin. De onderwerpen die daar bij horen hebben we in onderstaande afbeelding bij elkaar gezet.

Samen ontwikkelen

We hopen dat in dit project mensen uit allerlei disciplines met ons mee gaan denken. Zo hopen we tot nieuwe zienswijze en oplossingen te komen. Daarom hebben we een aantal brainstorms in ons project opgenomen én staan we open voor het ontvangen van ideeën. We gaan ook kijken naar andere initiatieven om daarvan te leren (we gaan op safari).

Verwacht resultaat

Uiteindelijk gaan we advies uitbrengen aan alle besturen (Natuurtuin en de drie verenigingen) zodat zij de uiteindelijk keuzes kunnen maken en uitwerken.

Projectgroep:

  • Stans van Dongen (bestuurslid Natuurtuin),
  • Mark Verhoeven (Voorzitter bestuur Natuurtuin),
  • Marco Bakermans (Voorzitter IVN Bergeijk-Eersel),
  • Ernst Reedijk (Voorzitter Velt Bergeijk Eersel)
  • Jack van Bommel (Bestuurslid Bijenhoudersvereniging Bergeijk).

Contact:

Je kunt met je vragen en ideeën contact opnemen met Stans van Dongen:
stans.vandongen@natuurtuin.org

We zoeken nog hulp voor dit project!

  • Iemand met interesse in community building die ons project wil ondersteunen met de focus op Communicatie

Projectplanning 2024

jan-febrVoorbereiding
Start safari
febr-maartVisie en strategie
april-meiIdeeën bedenken
mei-juniKeuzes en adviezen aan besturen

We werken in dit project samen met