Natuurtuin 't Loo

Een tuin met biodiversiteit

icoon bloem Wilde plantentuin

In de middencirkel van de wilde plantentuin staan planten die bijen, hommels, vlinders en andere vliesvleugeligen lokken, in een stralencirkel daaromheen liggen zeven vakken met wilde planten uit verschillende families. In deze tuin vind je wel 200 soorten planten. Naast hun eigen betekenis in de inheemse fauna fungeren ze als waardplanten voor een grote verscheidenheid aan insecten en leveren ze zaden voor vele soorten inheemse vogels. Deze planten werden van oudsher gebruikt als gezondheidsmiddel, als kleurstoffen of als kruiden in de keuken. Leen Verhoeven zorgt al sinds jaar en dag voor deze tuin en schrijft hier regelmatig over.

icoon insect Insectenmuur

In de aanpalende insectenmuur leidt de grote variatie aan nestgelegenheid voor de insecten. Deze dubbele muur is gebouwd door schoolkinderen uit Bergeijk. In de muur zie je nesten van solitaire bijen en wespen. De sluipwespen en metselbijen metselen letterlijk kun nestjes dicht. Wespen leggen er hun eitjes in met vliegjes als voer zodat de larven in het nest groot kunnen worden. De bijen doen hetzelfde, alleen krijgen de bijenlarven stuifmeel in plaats van vliegjes.

Knuppelbrug

icoon boomblad Broekbos

In het natste gedeelte van de natuurtuin kun je met droge voeten over de knuppelbrug lopen en het broekbos bekijken. Hier staan voornamelijk wilgen, elzen en riet. Het broekbos dient als waterbuffer voor de tuin.

zitje bij paddenpoel

icoon kikker Paddenpoel

De paddenpoel is een plek waar amfibieën zoals salamanders, kikkers en padden komen om te paren en hun jongen groot te brengen. De paddenpoel is een essentieel element in de natuurtuin om biodiversiteit te stimuleren. Achter de poel vind je informatie over nestkasten van vogels, kun je de tijd lezen met de stand van de zon en vind je de roofdierenburcht waar we egels, hermelijnen en wezels verwelkomen. We organiseren hier regelmatig rondleidingen voor kinderen.