Natuurtuin ’t Loo

Afscheid Louis Groos

We hebben op 9 september officieel afscheid genomen van Louis Groos. Louis was betrokken bij Velt en de nog op te richten natuurtuin sinds 1985. Met toen nog een bos haar en zwart baardje. Samen met Doortje zet Louis zijn vrije tijd in voor een gezonde wereld voor de kinderen van morgen. Louis werd steeds enthousiaster en ging samen met Jos van den Putte het land door om Velt te promoten. Uiteindelijk ontstond Velt Nederland waar Doortje penningmeester werd. Met dit afscheid raken we aan de ontstaansgeschiedenis van Velt Nederland en Velt Eersel-Bergeijk.

Inspiratie werd gehaald bij de A.Vogel-Bioharma tuinen, De Kleine Aarde en vooral Heinz Erven in Remagen am Rhein:’Biologisch-dynamisches und kosmisches Studien- und Forschungszentrum’ MEIN PARADIES.’

Een fantastische ervaring. Een tuin zoals we graag zouden willen realiseren. Een tuin vol ecologische biodiversiteit. Heinz Erven pochte op zijn ontelbare medewerkers. Je hoeft het werk niet allemaal zelf te doen, zei hij, maar je moet anderen de kans geven je te helpen. De singel  rond het perceel van 8,5 HA stond vol met bomen en struiken waarin vogels voedsel konden vinden, vol vlinderplanten en bijenplanten. Over was nestelmogelijkheid. Hetzelfde voor de pieren en andere aardbewoners van klein tot groot. Je moet de planten niet bemesten, zei Heinz, je moet zorgen voor een grond waarin het bodemleven een kans krijgt door bodembedekking en mineralen als lavameel en andere mineralen die nodig zijn voor grote en kleine dieren in de bodem. Composthopen uitspreiden over een open bodem zorgt dat het bodemleven volop kansen krijgt. Hij bouwde teeltbedden op pakken roggestro, die door het verteren van het stro warmer werden en de erop groeiende planten beter lieten groeien. Altijd in rijen van elkaar beschermende planten. De kippen mochten zich wentelen in bakken droog lavameel om zich te ontluizen en het ‘uitgewapperde’ lavameel ging weer samen met de kippenmest op de composthoop. Over alles was nagedacht in het kader van een natuurlijke kringloop. Daarin pasten ook de mierenhopen en de mutserdhopen waaronder egels zich konden beschermen. Een onvergetelijke ervaring voor Louis en Jos.

In 1991 informeert Velt bij de  gemeente Bergeijk of ze grond ter beschikking wil stellen voor een grote biologische tuin, hier zouden dan hier ook werkelozen mee kunnen helpen met behoud van uitkering. In 1998 komt het idee om op het verwilderde stuk land  van de huidige natuurtuin die tuin te realiseren. Na een succesvolle gezamenlijke voorlichtingsavond over biodiversiteit van Velt, het IVN en de Bijenhoudersvereniging besluiten de drie verenigingen om samen te werken. De gemeente Bergeijk en de Rabobank zijn positief en ondersteunen het initiatief.

Louis werd eerste beheerder van deze tuin en heeft enorm veel geïnvesteerd. Eerst bij het uitbouwen en aanplanten van de tuin, en later bij de verbouwing van de voetbal kleedruimte alias paardenstal tot de Wingerd. Louis zorgde op donderdag voor de werkverdeling en had ook het idee van de befaamde insectenmuur.

Louis heeft  een groot deel van zijn tijd en van zijn leven gegeven aan Velt en aan Natuurtuin ’t Loo.  Louis en Doortje hebben er een ideaal van gemaakt een heel eigen bijdrage te geven aan de toekomst van de aarde. Ze hebben dat heel goed gedaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de volgende rekensom af. * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.