Natuurtuin ’t Loo

Aandacht voor biologische bloembollen

Narcis

Velt, de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, vestigt de aandacht op biologische bloembollen. Met deze bloembollen verontreinig je de grond niet en ze bloeien net zo mooi. Om dat te laten zien gaat Velt Bergeijk samen met de gemeente biologische bloembollen planten. Dit doen ze op plekken waar veel mensen kunnen genieten van mooie bloemen. De Narcissen en Krokussen die geplant gaan worden zijn ook nog gekozen op hun grote waarde voor vlinders en bijen.

Locaties

De biologische bloembollen gaan de grond in op de rotonde van de Burgemeester Aartslaan/Hoek/Broekstraat (rondweg ten zuiden van Bergeijk).  Ook voor het prijswinnende idee van dhr. Schoenmakers voor BeGreen zullen biologische bollen geplant worden langs Hoek en Lijnt.  Deze locaties zijn gekozen zodat veel mensen deze actie kunnen zien en gaan nadenken over de bloembollen die ze jaarlijks planten.

Waarom zou je kiezen voor biologische bloembollen? Die eet je toch niet op?

Gelukkig eten we geen bloembollen op.  Door te kiezen voor biologische bloembollen zorg je ervoor dat je zelf geen bestrijdingsmiddelen in je tuin stopt. Bestrijdingsmiddelen zijn niet goed voor gezonde (tuin)grond en daardoor ook niet voor andere planten en bodemleven. Helaas heeft eeuwenlange selectie op uiterlijke bloemkenmerken van veel soorten tulpen, hyacinten, narcissen en lelies erg zwakke, ziektegevoelige gewassen gemaakt. Daardoor kunnen telers ze niet overeind houden zonder jaarlijks de teeltbodems te ontsmetten, gewasbeschermingsmiddelen en kunstmeststoffen te gebruiken. Helaas overschrijdt minstens 45 procent van de gangbare bollentelers bewust de wettelijke gebruiksnormen voor de gewasbeschermingsmiddelen. Zorgwekkend is vooral de uitspoeling van deze pesticiden naar het grond- en oppervlaktewater, waardoor de gifstoffen ver buiten de bollenvelden in natuurlijke voedselketens terechtkomen.

Samenwerkende partijen

In dit project werken Velt Bergeijk-Eersel en de gemeente Bergeijk samen. Het coöperatiefonds van de Rabobank financiert het project. Ook dhr Schoenmakers, een van de winnaars van de BeGreen-prijs werkt mee door te kiezen voor het planten van biologische bollen.

2 gedachtes aan “Aandacht voor biologische bloembollen

  1. Jack van Renen

   Hallo Ingrid,

   Gelieve hiervoor een van de in het artikel genoemde websites raadplegen.

   met groet,
   Natuurtuin ’t Loo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de volgende rekensom af. * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.