Natuurtuin ’t Loo

Nieuwsbrief april 2016

Van de redactie

Met plezier bieden wij u het tweede nieuwsbulletin van dit jaar aan. In onze vorige nieuwsbrief schreven we enthousiast over een digitale versie van het nieuwsbulletin, dus ook een andere opzet dan u gewend bent. De kritische lezer zal zijn opgevallen dat we hierin nog niet zijn geslaagd zoals wij ons hadden voorgesteld. Maar… alle begin is moeilijk en de redactie kan u verzekeren dat we werken aan de nieuwe opzet. Dat Natuurtuin ’t Loo bruist van leven, zal u niet onbekend zijn. In dit nieuwsbulletin blikken we terug en kijken we vooruit. Naast alle activiteiten die de komende maanden in de Natuurtuin zullen plaatsvinden, willen we nog eens speciaal het evenement met de mobiele Appelpers onder de aandacht brengen tijdens het oogstfeest op 16 oktober. In het nieuwsbulletin van begin september zullen we u hierover nog uitgebreider informeren. Maar vertel het vast rond onder familie, vrienden, buren dat ze bij de Natuurtuin ’t Loo op zondag 16 oktober hun appels kunnen laten persen en dat er die dag nog veel meer te beleven en te ontdekken zal zijn.

Namens de redactie veel leesplezier.

Herma Godschalk

column

Wintertuin in Onze- Lieve- Vrouwen-Waver

door Leen

Tijdens de jaarlijkse dagtocht van het K.V.G. St. Oda, bezochten we het Ursulinen klooster in Onze-Lieve-Vrouwen-Waver, nooit van gehoord ? een dorp in België niet ver van het mooie stadje Lier, het klooster was voorheen een Pensionaat voor meisjes, die van uit de hele wereld  kwamen voor onderwijs. De moeite van een bezoek waard, ik ging voornamelijk voor de Wintertuin, wat een unicum zou zijn, ik was dus benieuwd, ik denk bij een Wintertuin aan een Oranjerie waar in de winter de vorstgevoelige planten werden bewaard, dat was het dus niet, slechts wat Palmen en Varens en natuurlijk, een enkele Sanseveria,  het was een enorme serre, in 1900 ontworpen in Art Nouveau stijl, bedoeld voor de pensionaten en hun bezoek, om aangenaam te verpozen, het dak was een enorme koepel van glas in lood,  waarin vooral de Oost Indische Kers als  motief was gebruikt. Ik was onder de indruk,  wist van de ooit gevolgde kunstgeschiedenis lessen, dat in de Art Nouveau of Jugendstil veel gewerkt werd met bloem motieven, daarvan had ik vooral  de Acanthus onthouden, de Oost Indische kers was me nooit opgevallen. Bijzonder was in deze ruimte, dat ook de meubels Art Nouveau stijl waren, en om de mooie koepel te bewonderen was het niet nodig steeds omhoog te kijken, de tafels waren met een speciaal donkergroen glazenblad bedekt waarin het glas in lood mooi weerspiegeld werd, geen angst voor een  stijve nek dus, de slingerende motieven van de bloemen deden me aan de tuin van Velt denken waar ieder jaar de Oost -Indische Kers welig tiert tot aan de eerste vorst, vorige zomer fleurig tussen de pompoenen,

ik pluk wel eens een blaadje, lekker fris en pittig, de kookgroep verfraaide er ook de maaltijden mee. Men hoorde dan ook wel eens,”kunde dê èten?”, ja dus, en niet alleen lekker, ook nog  goed voor lijf en leden ontdekte ik.

Ik zou nu kunnen zeggen, kijk op Google en je krijgt alle informatie, en over het Klooster en over de Oost Indische kers, maar hier  toch een kleine greep uit alle verhalen.

Oost-Indische kers (Tropaeoleum majus)is inheems in  o.a. de Andes van Peru, en Columbia, in Europa vaak als eetbare sierplant, doet het prima in de zon en op vochtige bodem. Zowel bladeren, bloemen , bloemknoppen  en zaden  (jonge zaden ingelegd als alternatieve  kappertjes) kunnen in de keuken worden gebruikt, ze bevorderen de spijsvertering. De farmaceutische industrie gebruikt de plant in weerstandsverhogende preparaten. De naam Oost Indische kers  stamt al uit de 17de eeuw , kers omdat de smaak overeenkomt met  die van de Waterkers.

De bladeren hebben een peperachtig smaak en zijn heerlijk in, of als een salade. De mensen van Velt weten natuurlijk wel, dat de Oost Indische kers ook een prima middel is voor het bestrijden van luis en spint.

In de Fytotherapie wordt ze aangewend tegen allerlei ziektes, een blaasontsteking is er goed mee te behandelen, ook ademhalingsproblemen en volgens de franse herbalist Mességué het!! middel tegen kaalhuid  enz. enz.

Even terug naar het klooster, niet alleen de Wintertuin was indrukwekkend, het hele gebouw door werd je verrast door allerlei stijlen,  Empire, Neogothiek  Neoromaans e.a. ook bijzonder de kerk op de tweede verdieping en de piano galerij,  kortom te veel om op te noemen, Ursulinen hebben we wel niet ontmoet, ze zijn er wel, de jongste non zou 71 zijn, ben ik helaas al te oud om daar nog voor verjonging te zorgen.

Leen Verhoeven

 

 

Terugblik op de Opening van het Tuinseizoen

zondag 24 april

Door Riny Kersten en Franca van Ham
Op zondag 24 april vond in de Natuurtuin de Opening van het Tuinseizoen plaats, georganiseerd door Velt.De kookgroep had daags tevoren al voorbereidingen getroffen voor de bereiding van 2 biologische soepen; een brandnetelsoep, met brandnetels uit eigen tuin, en een wortel-tomatensoep. Op zondag werden er nog 4 salades met biologisch brood geserveerd, en waren er koeken en muffins voor bij de koffie en thee.
Buiten onder het afdak was Kwekerij ’t Stekje aanwezig met de verkoop van biologische planten en stekjes voor de moestuin. In de Tuin liepen de bezoekers geïnteresseerd rond om de ontluikende natuur te bewonderen.
Terwijl in het centrum Smaeckvol Bergeijk plaatsvond, hadden we in de Natuurtuin onze eigen smaeckvolle biologische beleving. De Wingerd zat vol met mensen en zelfs de 3 wethouders waren aanwezig. We kunnen terugkijken op een geslaagde dag!

 

Terugblik op de Bijenkijkdag

zondag 22 mei

Het was een geslaagde dag waarop Jack van Bommel informatie gaf over het leven van de bijen in alle facetten. Daarna konden de bezoekers meegaan naar de bijenhal om te zien hoe het leven van een bijenvolk er in vivo uitziet. Jan en Grard openden daarvoor hun kasten en toonden de actuele stand van het volk. De koninginnen waren al eerder uit hun cocon gekropen, maar dat was niet erg. Daarna werd de eerste honing van het jaar geslingerd, waaronder kersenhoning. De bijenhouders maakten er zoals altijd een feest van. En als kers op de taart bleef er een bedrag van 102 euro over voor het doel van Alp d’Huzes, door het sponsorfietsen van Kees Hoeks.

Wetenswaardigheden en agenda

16 juni

vanaf 13.00 uur zullen 130 leerlingen van de basisscholen uit Bergeijk hun nestkastjes brengen, die zij in het kader van het project “Kunst in de Natuurtuin” hebben gemaakt . Samen met de kinderen en de enkele kunstenaars krijgen deze nestkastjes deze middag een plek in de natuurtuin. Om natuur te laten beleven zullen de leerlingen deelnemen aan het blote voeten pad dat speciaal voor deze gelegenheid is aangelegd.

19 juni

KUNST IN DE NATUURTUIN

15:00 uur: opening van KUNST IN DE NATUURTUIN. Een aantal kunstenaars uit Bergeijk zal kunstwerken tentoonstellen die een extra accent geven aan de natuurlijke omgeving. De natuurtuin is vereerd dat de kunstenaars de natuurtuin zien als een decor voor zijn of haar kunstwerk.. U bent van harte welkom. De kunstenaars zijn bij deze opening aanwezig en zullen een toelichting geven op het kunstwerk wat zij hebben gemaakt.

26 juni

Jaarlijkse natuurmarkt op Natuurtuin ’t Loo

van 12:00 tot 17:00 uur.

De eerste, unieke, biologische en ecologische VELT-natuurmarkt in de Kempen en in Nederland. Vanaf 1984 op het dorpsplein in Riethoven, later op Natuurtuin ’t Loo in Bergeijk. Het is een zondag genieten van alles wat met ecologisch leven en telen te maken heeft en van vrolijke Kempische volksmuziek. Naast bekende gezichten en producten zal er ook aandacht zijn voor milieuvriendelijke energievoorziening. Deze natuurmarkt heeft een geheel eigen karakter omdat hij wordt opgebouwd rond de natuurlijke kunstwerken van de Bergeijkse kunstenaars. En pure volksmuziek kleurt de markt tot een feest. Het Kempisch Volksorkest speelt tweemaal tussen half één en half drie, met volkse dansen door de Kempische Volksdansers. Daarna neemt volksmuziekgroep Toemaat het stokje over. Er zal volop biologisch en ecologisch lekkers te koop zijn. De kookgroep is nu al bezig met de voorbereidingen. Maak het bekend aan al je vrienden, familieleden en Faceboekvrienden. Laat ze deze unieke happening niet missen.

7 augustus

Nationale Dagvlindertelling

Tussen 13.30 en 17.00 uur. Het is een landelijke telling en ook in de Natuurtuin kan dus worden geteld. Daarnaast is er een vlinderspeurtocht in Natuurtuin ’t Loo. Het is hopen op goed weer, want dan hebben de vlinders zin om hun vleugels uit te slaan.

8 september

Spinnen

Om 20.00 uur presentatie van Rini Kerstens over spinnen. Hierbij komt het interessante leven van spinnen aan bod. Denk hierbij aan het gedrag, de voeding, de voortplanting en natuurlijk alles over spinnenwebben.
Ook is er aandacht voor alle misvattingen en vooroordelen over spinnen.

Voor uw agenda

Op 16 oktober a.s. zal er een mobiele appelpers aanwezig zijn om uw appels te persen. Tegelijkertijd zal ook het oogstfeest gevierd worden. We willen graag dat dit evenement een succes wordt en dat veel mensen hun appels komen brengen om ze te laten persen. U zult hierover nog nader geïnformeerd worden o.a. in het volgende nieuwsbulletin en de plaatselijke media. Maar….vertel rond in uw eigen netwerk, familie, vrienden, buren en vele anderen dat deze mogelijkheid er is in Natuurtuin ’t Loo. We hebben 4000 kilo nodig om het tot een succes te maken. Staat de datum al in uw agenda? Leg hem anders vast. Heeft u vers geperste appelsap nog niet geproefd? Kom dan eens naar de Natuurtuin daar is het te koop. Het is een aanrader.
naar begin

OPROEP van de Samen Koken groep

In de Natuurtuin is de Samen koken groep op zoek naar uitbreiding van het keukengerei, zoals:

Keukenweegschaal

Keukenmachine

Seal apparaat

Grote schalen

 

Heeft u thuis nog iets liggen dat u niet gebruikt? U maakt ons er erg blij mee.

Stuur een mail aan info@natuurtuin.org en we nemen contact met u op.

ColofonTeksten:                        bestuur en inzendersRedactie:           PR-werkgroepRedactieadres:    De Wieken 17, 5571 RD Bergeijke-mail redactie: info@natuurtuin.orgwebadres           www.natuurtuin.orge-mail:              info@natuurtuin.org
Natuurtuin ’t Loo is mede mogelijk gemaakt dankzij:Gemeente Bergeijk – Provincie Noord Brabant – Stimulus– VSB fonds – Anjerfonds – Rabobank Bergeijk
Sponsoren

 • Autoschadebedrijf Beukers, Westerhoven
 • Aqualon, Riethoven
 • Bakkerij L. van Poppel, Westerhoven
 • Bouwbedrijf Gebr. Toonders, Bergeijk
 • Box Accountants & Adviseurs, Bergeijk
 • BRUNS, Bergeijk
 • Burgmans&Alewijns, Bergeijk
 • C1000 Bergeijk/Eersel
 • Camping de Paal, Bergeijk
 • De Bruyn Metaal BV, Bergeijk
 • Dhatec, Bergeijk
 • Dommelse watermolen, Dommelen
 • Drukkerij Gielen BV, Bergeijk
 • Gemeente Bergeijk
 • Fiers loonbedrijf, Luyksgestel
 • Frakoo Tuin- en parkmachines , Bergeijk
 • Gemeente Bergeijk
 • Van Gorp watertechniek, Bergeijk
 • Houbraken loonbedrijf, Bergeijk
 • Jan van Dingenen keukens, Bergeijk
 • Jansen verhuur, Bergeijk
 • Omega Food, Bergeijk
 • Phylipsen B&B, Bergeijk
 • De Putse Hoeve, Bergeijk
 • Rabobank Bergeijk
 • Sengers Metaal BV, Luyksgestel
 • Streekrestaurant de Hofkaemer, Bergeijk
 • TS Reclame, Valkenswaard
 • Vaassen onderhoudswerken, Riethoven
 • Van Rooy, bouwkundig bureau, Eersel
 • Willems, glas en zonwering, Bergeijk
 • Wonen zonder Zorgen, Bergeijk

         Organisatie Natuurtuin ’t Loo is een gezamenlijk initiatief van de Bijenhoudervereniging Bergeijk eo., Velt Bergeijk-Eersel en IVN Bergeijk-Eersel. Het bestuur van de stichting natuurtuin bestaat uit vertegenwoordigers van deze verenigingen. In het voor- en najaarsoverleg praten de leden van de drie verenigingen mee over de plannen met betrekking tot de tuin en de uitvoering. Middels verschillende werkgroepen worden deze plannen geconcretiseerd.

Rondleidingen Rondleidingen worden op aanvraag verzorgd gedurende het seizoen: mei tot oktober.Trudy van Och coördineert de rondleidingen.Voor kinderen van de basisschool zijn erspeciale rondleidingen. Er kan gekozen worden uit de volgende thema’s (afhankelijk van het seizoen):-zaden op reis (najaar), -kriebelende kruipertjes (zomer), -water en -algemeen.Er kan één schoolklas tegelijk de tuin bezoeken.Voor inlichtingen, het aanvragen van rondleidingen en het aanmelden van vrijwilligers kunt u bellen naar de Wingerd, tel. 0497-555360. Bij geen gehoor: inspreken en u wordt zo spoedig mogelijk teruggebeld.U kunt ook een email sturen met uw vragen of opmerkingen, info@natuurtuin.org.De Natuurtuin is dagelijks vrij toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang.

 bkvlogo 3

De BKV Bergeijk organiseert een buitenkunstproject in Natuurtuin ’t Loo, Terlostraat 4 te Bergeijk,

Kunsttuin ’t Loo

Als afsluiting van het thema Kunst & Cultuur in Kunstenaarsdorp Bergeijk kan dit natuurlijke evenement niet ontbreken !

Voor de eerste maal zal er een Kunsttuin gecreëerd worden in Bergeijk.

Kunstenaars gaan van 4 juni t/m 16 juni 2016 tussen zonsopgang en zonsondergang bouwen om hun eigen visie op natuurlijke buitenkunst uit te werken tot een natuurlijk object.

Op zondag 19 juni om 15:00 uur zal onder muzikale begeleiding de opening officieel plaatsvinden.

Daarna zal er door elke kunstenaar uitleg gegeven over waarom/waarmee/waartoe etc. hij/zij tot dit eindresultaat is gekomen.

Doel is om met natuurlijke materialen een kunstobject te creëren en deze weer terug te geven aan de natuur. De Kunsttuin loopt t/m zondag 17 juli, waarna de kunstwerken hun natuurlijke vergankelijkheid gaan tonen.

In deze opzet wordt de Kunsttuin voor de eerste maal in Bergeijk gehouden.

Omschrijving van het project:

Kunstenaars maken in de Natuurtuin ’t Loo kunstwerken die voornamelijk bestaan uit natuurlijke materialen. Op deze manier de bezoekers kennis te laten maken en verbazen over de pracht van de natuur en de kunst die daaruit voortvloeit. Doel is om met natuurlijke materialen een kunstobject te creëren en deze weer terug te geven aan de natuur.

Groeten BKV werkgroep “ Kunsttuin ’t Loo”

Wilma Dollenkamp

Loes Smolders

Elly Verrijt

knijper

Sponsoren

 • Autoschadebedrijf Beukers, Westerhoven
 • Aqualon, Riethoven
 • Bakkerij L. van Poppel, Westerhoven
 • Bouwbedrijf Gebr. Toonders, Bergeijk
 • Box Accountants & Adviseurs, Bergeijk
 • BRUNS, Bergeijk
 • Burgmans&Alewijns, Bergeijk
 • C1000 Bergeijk/Eersel
 • Camping de Paal, Bergeijk
 • De Bruyn Metaal BV, Bergeijk
 • Dhatec, Bergeijk
 • Dommelse watermolen, Dommelen
 • Drukkerij Gielen BV, Bergeijk
 • Gemeente Bergeijk
 • Fiers loonbedrijf, Luyksgestel
 • Frakoo Tuin- en parkmachines , Bergeijk
 • Gemeente Bergeijk
 • Van Gorp watertechniek, Bergeijk
 • Houbraken loonbedrijf, Bergeijk
 • Jan van Dingenen keukens, Bergeijk
 • Jansen verhuur, Bergeijk
 • Omega Food, Bergeijk
 • Phylipsen B&B, Bergeijk
 • De Putse Hoeve, Bergeijk
 • Rabobank Bergeijk
 • Sengers Metaal BV, Luyksgestel
 • Streekrestaurant de Hofkaemer, Bergeijk
 • TS Reclame, Valkenswaard
 • Vaassen onderhoudswerken, Riethoven
 • Van Rooy, bouwkundig bureau, Eersel
 • Willems, glas en zonwering, Bergeijk
 • Wonen zonder Zorgen, Bergeijk

Organisatie

Natuurtuin ’t Loo is een gezamenlijk initiatief van de Bijenhoudervereniging Bergeijk eo., Velt Bergeijk-Eersel en IVN Bergeijk-Eersel. Het bestuur van de stichting natuurtuin bestaat uit vertegenwoordigers van deze verenigingen. In het voor- en najaarsoverleg praten de leden van de drie verenigingen mee over de plannen met betrekking tot de tuin en de uitvoering. Middels verschillende werkgroepen worden deze plannen geconcretiseerd.

Rondleidingen

Rondleidingen worden op aanvraag verzorgd gedurende het seizoen: mei tot oktober.Trudy van Och coördineert de rondleidingen.Voor kinderen van de basisschool zijn erspeciale rondleidingen. Er kan gekozen worden uit de volgende thema’s (afhankelijk van het seizoen):-zaden op reis (najaar), -kriebelende kruipertjes (zomer), -water en -algemeen.Er kan één schoolklas tegelijk de tuin bezoeken.Voor inlichtingen, het aanvragen van rondleidingen en het aanmelden van vrijwilligers kunt u bellen naar de Wingerd, tel. 0497-555360. Bij geen gehoor: inspreken en u wordt zo spoedig mogelijk teruggebeld.U kunt ook een email sturen met uw vragen of opmerkingen, info@natuurtuin.org.De Natuurtuin is dagelijks vrij toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang.


 

ColofonTeksten:                    bestuur en inzenders                                                           Redactie:                  PR-werkgroep:  De Vang 45, 5571RH Bergeijk                     E-mail redactie:        info@natuurtuin.org                                                webadres                  www.natuurtuin.org   

                                             
Natuurtuin ’t Loo is mede mogelijk gemaakt door:

Gemeente Bergeijk – Provincie Noord Brabant – Stimulus– VSB fonds – Anjerfonds – Rabobank Bergeijk

Redactie
Franca van Ham
Herma Godschalk
Jos van den Putte
Riny KerstenTechnische ondersteuning
Jack van Renen
Pierre Cuypers

 

 

R
Copyright © 2016 Natuurtuin ’t Loo, Alle rechten voorbehouden.
U heeft zich via de website http://natuurtuin.org ingeschrevenOns mail adres is:

Natuurtuin ’t Loo

Terlostraat 4

Bergeijk, Noord Brabant 5571 KW

Netherlands