Natuurtuin ’t Loo

Scholing

Educatieve activiteiten

Waterweg Natuurtuin 039_7

Als doelstelling voor de educatie-activiteiten in de Natuurtuin geldt: mensen leren ‘kijken’ naar de vele wonderen in de natuur en bewust maken van de samenhang van flora en fauna in de eigen omgeving.

workshop3-Cursussen, lezingen, workshops: voor vrijwilligers en andere geïnteresseerden organiseert Natuurtuin ‘t Loo in samenwerking met IVN, VELT of Bijenhoudervereniging allerlei cursussen. Zoals de cursus biologisch tuinieren, de cursus ecologische siertuin, de cursus bijengezondheid, cursus geneeskrachtige kruiden, en vele andere.

(foto: cursus vegetarisch koken van VELT in de Wingerd)

-Een speciale groep vrijwilligers richt zich vooral op het maken van interessante wandelingen voor kinderen in de Natuurtuin. Er zijn themaboekjes voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Alle basisschoolleerlingen van Groot-Bergeijk worden jaarlijks uitgenodigd om met hun groep een bezoek te brengen aan de Natuurtuin, onder leiding van de vrijwilligers van de educatiegroep.

-De Boomfeestdag wordt op verzoek van de gemeente gecoördineerd en educatief ondersteund door vrijwilligers van de Natuurtuin, in nauwe samenwerking met de gemeente.

 

 

dierendag2-Rondom Werelddierendag (5 oktober) wordt een activiteit rondom dieren verzorgd in de Natuurtuin. Op de basisscholen mogen leerlingen geen dieren meer meenemen in de klas. Om hen toch in contact te brengen met dieren en hun verzorging, organiseert de educatiegroep een leerzame dag. (foto: activiteit dierendag 2010.Hier dierendag 2015 in de Natuurtuin.)

-Tijdens de ‘Nacht van de nacht’, een landelijk initiatief, maken we mensen bewust van lichtvervuiling en energieverspilling. Nederland behoort tot de landen met de meeste lichtvervuiling. Kinderen en hun ouders maken op een ludieke en speelse manier kennis met de oerkwaliteit van de duisternis, o.a. door een nachtelijke speurtocht door de tuin en informatie en aandacht voor de schoonheid van de sterrenhemel. Uiteraard wordt ook ingegaan op het aspect: wat kan de overheid en wat kunnen wij zelf doen om deze lichtvervuiling tegen te gaan.

ster2 Sterrenkijkavonden: in het kader van de landelijke actie van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde wordt een workshop sterrenkijken gegeven.

Op 27 en 28 maart 2015 waren er opnieuw sterrenkijkavonden in de natuurtuin!

-De Nationale NachtvlinderNacht dient twee hoofddoelen: zoveel mogelijk mensen op een spannende manier kennis laten maken met nachtvlinders; en verspreid in het hele land gegevens van nachtvlinders verzamelen.

 

rondleidingKlRondleidingen en excursies: de tuin is altijd  te bezichtigen van zonsopgang tot zonsondergang. Op de zondagen in de zomermaanden mei t/m augustus is ” De Wingerd” open van 14.00 tot 17.00 uur (bijvoorbeeld voor koffie,thee of een sapje). Er is dan ook een gids aanwezig die een rondleiding door de tuin geeft  waarbij iedereen vrijelijk kan aansluiten. Deze rondleiding begint om 14.00 uur  en duurt ongeveer 1 tot anderhalf uur.

Er worden behalve op deze zondagen ook rondleidingen voor groepen verzorgd in de maanden mei t/m september op de andere dagen van de week.
Voor inlichtingen en het aanvragen van zo’n rondleiding kunt u contact opnemen met Trudy van Och via tel.nummer : 0497-555360 of via info@natuurtuin.org.

Voor educatieve vragen: educatie@natuurtuin.org

pijl bovennaar: activiteiten voor scholen