Natuurtuin ’t Loo

Bijenkijkdag

Zondag 28 mei,  11.00 – 15.00 uur.

Bezoek de Bijenhal in Natuurtuin ’t Loo en leer meer over bijen, imkers en honing. Met een beetje geluk zie je zelfs de geboorte van een koningin!

.

kinderen kijken naar de honing die gezeefd wordt

Een nieuwe koningin

De bijenhouders van Bergeijk laten zien hoe een jonge bijenkoningin geboren wordt in een moe(de)rloos volk. Sinds ze dertien dagen geleden zonder koningin kwamen, hebben de werksters een aantal eitjes/larfjes gevoed met superfood, de koninginnegelei. En ze hebben de cel vergroot door extra wanden van bijenwas, zodat de jonge koningin ruimte heeft om te groeien. Op deze dag kunnen enkele jonge koninginnnen volgroeid zijn en hun konginnecel verlaten. Een adembenemend schouwspel dat bezoekers veilig kunnen meemaken achter een glazen wand.

ramen bijenkast
honingraten in de slingermachine
kinderen kijken naar de honing die gezeefd wordt

Lekkere honing

Na deze beleving gaan de imkers honing oogsten uit raten die door de bijen met was zijn verzegeld. Tenminste: als er verse honing is. We zijn afhankelijk van het weer in april en mei, en een aantal koude weken hebben de bijen veel kruim gekost.
Na het wegsteken van de wasdeksels worden de raten in een centrifuge geplaatst en door het draaien slingert de honing tegen de wand. Daarna loopt de vloeibare honing naar beneden en wordt opgevangen in een dubbele zeef om hem te zuiveren van wasdeeltjes. Daarna moet de honing een aantal dagen rijpen.

Maar mensen die de verleiding niet kunnen weerstaan, kunnen een potje superverse honing kopen en deze thuis tot rijpdom laten komen. Het is honing die in dit voorjaar door de bijen is verzameld. Deze verse honing zit vol heilzame stoffen, waarvan de antibacteriële werking het meest bekend is.

Logo Nederlandse Bijenvereniging

Vanaf de oertijd zijn de bijen onmisbare schakels in het leven van planten en dieren, en uiteindelijk ook in dat van mensen. De bijenvolken zijn een leerschool in ecologie die we steeds dieper proberen te doorgronden en waar we bezoekers deelgenoot van maken.